wtorek, 20 maja 2025

Kluski szare kładzione

Bardzo smaczne kluski, szybko się je robi. Szary kolor to efekt użycia tartych, surowych ziemniaków. Jak każde kluski te także najlepiej robi się „na oko”. Masa ziemniaczana ma być wilgotna, ale nie ociekająca płynem, ani też zbyt sztywna. Mąkę dodajemy na wyczucie, bo od ziemniaków zależy, ile jej potrzeba. Kluski najłatwiej kłaść na wrzątek za pomocą dwóch łyżek – jedną nabiera się trochę ciasta, drugą ściąga je do wody. 

Smak klusek zmienia się w zależności od rodzaju mąki, można je mieszać ze sobą, na przykład mąkę pszenną i dowolną żytnią. Ziemniaki powinny być tarte, ja ułatwiam sobie zadanie i wrzucam je do rozdrabniacza z nożem – śmigiełkiem. Szczerze mówiąc nie widzę różnicy. Kluski można odgrzewać w mikrofalówce, skrapiam je najpierw lekko wodą, są jak świeżo ugotowane. Z podanej ilości składników mamy obiad na 2-4 dni dla dwóch osób.

Składniki:

3 ziemniaki, większe (350-450 g po obraniu)
1 jajko
1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
2 łyżki mąki żytniej typ 720, czubate
Sól

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce (oczka do ziemniaków) lub zmiksować w rozdrabniaczu.

Przełożyć masę na ściereczkę lub gazę i do miseczki odcisnąć większość płynu.

Płyn zostawić na jakiś czas w spokoju. Następnie przełożyć do masy ziemniaczanej skrobię, która wytrąciła się na dnie miseczki. Płyn wylać,  ewentualnie dolać do ciasta odrobinę, gdyby było zbyt gęste.

Wbić jajko, dodać sporą szczyptę soli. Wymieszać.

Dodatkowo wsypać 1-1,5 płaskiej łyżki skrobi (mąka / skrobia ziemniaczana).

Wsypać mąkę żytnią, u mnie to były dwie bardzo czubate łyżki.

Wymieszać do połączenia składników. Masa nie powinna być zbyt rzadka.

W garnku lub głębszej patelni zagotować wodę z dodatkiem pół łyżki soli.

Łyżką nabierać ciasto (po pół łyżki) i drugą łyżką strącać je na wrzątek. Ustawić średnią moc palnika.

Po wypłynięciu kluseczek na powierzchnię gotować je jeszcze 3-4 minuty.

Kluski przekładać na talerze lub na półmisek.

Podawać okraszone przesmażoną cebulką, boczkiem lub sosem pieczeniowym, najlepiej z dodatkiem śmietany.




Skrobia ziemniaczana.


Pierwsza porcja mąki żytniej.




Tyle kluseczek z trzech ziemniaków. 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz