środa, 2 lipca 2025

Ciasto maślankowe

Smaczne ciasto, robiłam je dokładnie tak samo, jak ciasto jogurtowe, tyle że z maślanką. Płatki dodaję, by wchłonęły nadmiar wilgoci i dla większej stabilności całości. Mam też nadzieję, że w procesie trawienia płatki są swoistym utrudnieniem dla żołądka, dla jelit i dzięki temu cukier nieco wolniej się wchłania do krwioobiegu. Rezygnując z płatków prawdopodobnie trzeba będzie wlać mniej maślanki / jogurtu lub wsypać trochę więcej mąki. Nie wiem, ile miałam truskawek, może było ich 200 g, plus jedno jabłko. Owoce nie są konieczne. Ważne: składniki „lodówkowe” powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki mokre:

355 g maślanki
3 jajka
¾ szklanki oleju rzepakowego
1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Składniki suche:

345 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia, płaskie
¾ szklanki cukru
1 cukier waniliowy, mały
2 łyżki płatków owsianych (opcjonalnie)
sól, szczypta

Dodatkowo:
Truskawki, jabłka, cukier puder do dekoracji.

Wykonanie:

Do składników mokrych przesypać składniki suche. Delikatnie, krótko wymieszać rózgą (trzepaczką do ubijania piany). Składniki mają się tylko połączyć ze sobą.

Wlać wszystko do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia, moja miała wymiary 28,5 x 13,5 x 6,5 cm.

Na górę wcisnąć połówki truskawek i plasterki jabłek.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec minimum 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180° C, funkcja grzania góra-dół bez termoobiegu.

Gotowe ciasto wyjąć na kratkę (w foremce). Dopiero po jakimś czasie wyjąć z foremki i w papierze zostawić do wystudzenia Podawać oprószone cukrem pudrem lub bez dodatków.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz