Mizerię robię niemal za każdym razem inaczej, trochę tu eksperymentuję z teksturami, dodatkami, smakami. Tym razem obrane ze skórek ogórki starłam na grubych oczkach tarki. Po dodaniu soli i pieprzu odczekałam aż pojawił się sok. Im jest go więcej, tym lepiej, bo ma rozrzedzić gęsty jogurt. Posiekałam świeży koperek, kilka listków mięty oraz pół małej cebuli. Jeszcze tylko kilka łyżek sztywnego jogurtu i mizeria jest prawie gotowa. Opcjonalnie można dolać trochę wody w celu większego rozrzedzenia sałatki. Oczywiście można dodać jogurt pitny, rzadki, ale nam bardziej odpowiada ten gęsty, szczególnie grecki lub typu greckiego..
Uwaga praktyczna: Ogórki obierać od jaśniejszego końca, inaczej na całej ich długości rozprowadzimy goryczkę, znajdującą się w ciemnej końcówce. Obrane ogórki najlepiej jeszcze przepłukać pod zimną bieżącą wodą.
Składniki:
3-4 świeże ogórki gruntowe
½ cebuli
koperek, listki mięty
sól, pieprz
opcjonalnie szczypta cukru i łyżeczka octu
2-4 łyżki gęstego jogurtu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz