sobota, 22 marca 2025

Babeczki ziemniaczano - kapuściane z air fryera

Placki ziemniaczane mogą być smażone, pieczone na płaskim grillu, suchej patelni lub na blasze dawnej kuchni np. węglowej. Poniżej wersja pieczona we frytkownicy beztłuszczowej, tym razem jako babeczki. Ciasta starczyło akurat do 7 dołków foremki. Babeczki dopiekłam po wyjęciu, gdyż boki wydawały się zbyt jasne, mogły być surowe. Następnym razem dodam do ciasta także świeże zioła, choćby koperek. Dzięki tym nietypowym muffinkom mieliśmy bardzo smaczną kolację. Rada: Dołki napełniać po włożeniu foremki do szuflady. Do babeczek można przygotować jakiś sos na bazie jogurtu typu greckiego lub podać ze zsiadłym mlekiem, maślanką, kefirem.

Gdyby zamiast kapusty dodać do ziemniaków smażony boczek, cebulkę, to wyjdzie coś jak babka ziemniaczana, tyle że porcjowana. Można to podać z surówką / sałatką warzywną (błonnik), parowanym lub kiszonym brokułem, kalafiorem itp.

Składniki:

3 ziemniaki, większe
1 cebula
1 ząbek czosnku
2-4 łyżki mąki pszennej
1-2 garście kapusty kiszonej
1 jajko
Sól, pieprz
Olej do smarowania foremki

Wykonanie:

Obrać ziemniaki, cebulę i czosnek.

Odcisnąć z soku trochę kiszonej kapusty, najlepiej domowej, takiej z wieloma dodatkami warzywnymi.

Ziemniaki i cebulę pokroić na mniejsze kawałki, dodać czosnek i zmielić wszystko w dowolnym rozdrabniaczu (nóż śmigiełko). Tylko tyle, by wszystkie wrzucone kawałki zostały posiekane. Pod koniec mielenia wbić jajko, masa będzie się lepiej przemieszczała.

Wyjąć masę z rozdrabniacza, dodać kapustę, wsypać mąkę. Wymieszać. Jeśli ciasto jest zdecydowanie zbyt rzadkie, dodać mąkę. Ciasto nie ma być sztywne.

Doprawić solą i pieprzem.

Dołki posmarować olejem.

Foremkę włożyć do szuflady urządzenia. Nakładać łyżką ciasto, z czubkiem. Włączyć frytkownicę. Ustawienia: 170° C / 25 minut.

Ostrożnie wyjąc babeczki z dołków (obrócić foremkę), ustawić je na ruszcie lub na dnie szuflady i krótko dopiec. Ustawienia: 170° C / 7 minut.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz