niedziela, 13 lipca 2025

Bób gotowany

Bób to ciekawa i smaczna sezonowa przekąska, można go przyrządzać na różne sposoby. Dzisiaj był bób gotowany, jedliśmy go z bułką tartą przesmażoną na oleju rzepakowym. My nie obieramy nasion bobu ze skórki, to doskonałe źródło błonnika i szkoda ją wyrzucać. Młody bób ma miękką skórkę.  

Składniki:

500 g bobu
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki soli
olej rzepakowy
bułka tarta

Wykonanie:

Bób przepłukać na sicie pod bieżącą zimną wodą.

Do garnka wlać litr wody, wsypać cukier, zagotować. Wsypać bób i gotować około 6 minut, starszy nieco dłużej. Na minutę przed końcem gotowania wsypać sól, wymieszać. Czytałam również, że soli się wrzątek od początku, bób ma wtedy odpowiedni smak, kolor i konsystencję.

Miękki bób odcedzić i ponownie krótko przelać na sicie zimną wodą.

Okrasić przesmażoną bułką, lekko zrumienioną. Wymieszać i podawać ciepłe. W razie potrzeby można jeszcze doprawić do smaku solą.

Następnym razem przygotowałam bób nieco inaczej i chyba miał bardziej urozmaicony smak. Do gotującej się wody dodałam łyżeczkę cukru i trzy łyżeczki octu, którego później zupełnie się nie wyczuwa. Nie wiem też czy rzeczywiście utrwala zielony kolor. Bób gotował się sześć minut. Po odcedzeniu przelałam go zimną wodą i osoliłam, gdyż wcześniej o soli zapomniałam. Teraz przesmażyłam na oleju mniejszą cebulę i dwa ząbki czosnku. Osobno przesmażyłam trochę bułki tartej. Po dodaniu wszystkiego do nasion wystarczyło wymieszać zawartość garnka. Część bobu odgrzewaliśmy później w mikrofalówce, na powierzchnię ziaren nałożyłam trochę masła. I w tej wersji bób jest wyśmienity. Dla dekoracji można posypać posiekanym koperkiem. 





Do odgrzania w mikrofalówce
dodajemy na górę trochę masła.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz