Potrawę robi się bardzo szybko z fasoli i ciecierzycy w puszkach. Wystarczy jeszcze przesmażyć cebulę, czosnek, trochę boczku i wędliny, dodać suszonych lub świeżych ziół, wlać passatę, doprawić do smaku i ewentualnie zabielić sos śmietaną z mąką. Można też dolać część wody pozostałej po odsączeniu strączków (aquafaba), a nawet całą, jeśli danie okaże się za gęste. Podawać na ciepło z dowolnym pieczywem.
Wykorzystanie puszek ze strączkami to bardzo wygodne rozwiązanie. Moim zdaniem nie jest to żywność wysokoprzetworzona, ale można mieć zastrzeżenia do opakowań, a szczególnie do wyściółki ich wnętrza. Wydaje się jednak, że jeśli kupujemy puszki rzadko, to nasze organizmy na tym nie ucierpią. Lepszą opcją będą suche nasiona, namoczone wcześniej przez całą noc.
Składniki:
4 puszki fasoli białej
1 puszka ciecierzycy
boczek wędzony
wędlina np. 3 kawałki kiełbasy śląskiej
1 butelka passaty pomidorowej
trochę śmietany z mąką do zabielenia
do doprawienia: sól, pieprz, opcjonalnie papryka czerwona słodka (mielona), kminek, majeranek, tymianek, cząber, oregano, bazylia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz