Robię w domu sery i zawsze zostaje mi dużo wartościowej i smacznej serwatki. Wykorzystuję ją na różne sposoby, bardzo często do gotowania zup. Moja serwatka była jeszcze słodka, ale zupę da się zakwasić na talerzu, jeśli ktoś woli kwaskowe smaki. Lekką kwasowość daje też zabielenie zupy kwaśną śmietaną lub jogurtem. W razie potrzeby, jeśli serwatki jest za mało lub nie chcemy całej zużyć, można dolać wodę, najlepiej jednak wykorzystać dowolny bulion.
Składniki:
1-2 l serwatki
1 cały por, około 500 g
1-2 ziemniaki
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki śmietany 18 %
2 widelce mąki pszennej
sól, pieprz
ocet lub inny „zakwaszacz”
Wykonanie:
Do serwatki dodać liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadzić do wrzenia i chwilę pogotować.
Pokroić cały por i ziemniaki. Dodać je do serwatki, doprawić do smaku. Gotować do miękkości warzyw.
W przypadku braku bulionu warto dodać jakiś tłuszcz, zupa zyska na smaku. Można przesmażyć na oleju trochę cebuli lub dodać łyżkę naturalnego sosu pieczeniowego.
Na koniec zabielić zupę śmietaną wymieszaną z niewielką ilością mąki. Zagotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz