Przepis znalazłam w niewielkiej broszurce o insulinooporności, zamieściła go tam pani Agnieszka Fedorczyk (tekst). Moim zdaniem nie jest to chleb razowy, a tak został nazwany. Pośród składników jest tylko 50 g mąki razowej (pełnoziarnistej), znajduje się ona w zakwasie (pół na pół woda i mąka). Pozostała mąka to mąka żytnia typ 720. Natomiast jest to niewątpliwie chleb na samym zakwasie, nie ma w nim drożdży. Wyjątkowo dzisiaj wykorzystałam zakwas zrobiony z mąki żytniej typ 720, miałam go po prostu bardzo dużo. Opisany poniżej będzie silniejszy, ale każdy zakwas się nadaje. Ciasto dobrze rosło, chociaż trochę to trwało. Chleb jest bardzo smaczny.
Składniki:
500 g mąki żytniej
100 ml świeżego zakwasu
1 łyżeczka soli
400 ml wody
Zakwas żytni:
½ szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
½ szklanki wody
Przygotowanie zakwasu:
Odmierzyć mąkę i wodę (przegotowana, wystudzona do temperatury pokojowej).
Mąkę zalać wodą w dużym słoju, nakryć gazą, ścierką itp. Naciągnąć gumkę wokół otworu słoja. Zostawić na noc w ciepłym miejscu.
Zakwas hodujemy przez 5 dni, codziennie dodając tyle samo mąki i wody (jak pierwszego dnia). Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po pięciu dniach zakwas jest gotowy. Zamiast mąki żytniej można żyć gryczanej, owsianej, jęczmiennej.
Przygotowanie chleba:
Zmieszać w misce wszystkie składniki. Wyrobić dość miękkie ciasto. Włożyć je do miski obsypanej mąką i przykryć ściereczką, odstawić na 5 godzin w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 170 C. Chleb wyjąć, wystudzić.
Ja zostawiłam ciasto do drugiego wyrastania, już w foremkach. Nie zanotowałam na jak długo, prawdopodobnie aż urosło 2 cm. Miękisz chleba jest bardzo ładny, ma dobrą strukturę, nie jest zbity.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz