środa, 27 kwietnia 2016

Chleb pszenny Paula Hollywooda

To prosty chleb pszenny z drożdżami instant. Dla autora ten chleb jest wspomnieniem dzieciństwa, jest też pierwszym typem chleba, który nauczył się piec. Zapewniał, że upieczenie go nie sprawi trudności nawet nowicjuszowi.




Chleb ma delikatną, puszystą strukturę, skórka jest chrupiąca (później mięknie). Smaczny, ale dodałabym pieprzu, który moim zdaniem w pieczywie pszennym powinien się znaleźć. Ten chleb będzie dobry z czymś, co ma intensywny, wyrazisty smak. Słodkie dodatki sprawdzą się na pewno. Chleb szczególnie powinien smakować dzieciom, nawet z samym masłem. To dobry, własny wypiek, a nie chemia ze sklepu. I jeszcze jedna zaleta - w trzecim dniu od upieczenia chleb jest nadal bardzo miękki, nie wysycha, nie kruszy się. Rewelacja. Takie pieczywo nadaje się z pewnością na pudding chlebowy z masłem. Ogólnie mogę ten chleb polecić. 

Składniki:
mąka chlebowa 500 g
drożdże suszone 7 g
sól 10 g
oliwa (całkiem sporo)
woda 320 ml (zimna, lepszy smak chleba)

Do miski wsypać przesianą mąkę. Na nią z jednej strony wsypać drożdże, z innej sól. Nie mieszać ich ze sobą na tym etapie - to zalecenia autora. Dziwne, bo za moment i tak to wymieszamy, więc nie wiem o co chodzi.

Kciuk i palec wskazujący ułożyć w kształt litery C (szpony) i zamieszać składniki. 
Dolewać po trosze wody i nadal mieszać tymi palcami, krążyć ręką. 
Zacząć wyrabiać. Nie podsypywać mąką, zamiast tego użyć więcej oliwy (całkiem sporo, tak powiedział). 

Ciasto rozpłaszczać, zagniatać kostkami dłoni, rozciągać, zwijać, rozciągać i składać – aż stanie się gładkie, nie przywiera i zlepia się w kulę. 
Teraz włożyć je do miski, nakryć folią i odstawić do wyrastania na 2 godziny. Do podwojenia objętości. 

Po tym czasie autor chwycił ciasto wszystkimi palcami i uniósł rękę do góry – ciasto było bardzo ciągliwe. Należy je wyjąć, rozpłaszczyć (w prostokąt), uderzać, zawijać od góry, rozpłaszczyć, zawijać itd. Formujemy bochenek, nad nim rozpościeramy folię np. na dwóch kubkach. Odstawiamy do wyrastania (2 godziny).

Na koniec spryskać chleb wodą i oprószyć mąką. Naciąć dość głęboko w 3-4 miejscach.
Piec 25 minut w temperaturze 220°C.

Krócej: 
Zagniatanie – wyrastanie 2 godziny pod folią – zagniatanie i formowanie bochenka – wyrastanie 2 godziny pod folią – spryskanie wodą, oprószenie mąką, nacięcie – pieczenie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz