Bardzo smaczna sałatka / pasta z dużą ilością wartościowego białka. Wszystkie produkty oprócz jajek posiekałam niewielkim rozdrabniaczem, jajka zostały pokrojone w małą kosteczkę. Do szatkowania koperku dorzuciłam rybę i część majonezu. Na koniec wystarczy połączyć wszystko i doprawić do smaku. Kromki chleba smarujemy cienko masłem, na to kładziemy liść rzymskiej sałaty (lub innej) i nakładamy pastę. Pycha! Zamiast masła może być majonez lub zostawiamy suchą kromkę. Często do sałatki dodaję też groszek konserwowy. Od przeznaczenia zależy czy zostawię go w całości, czy posiekam. Do smarowania lepiej groszek posiekać. Warto pamiętać, by mokre składniki odcisnąć z płynu, sałatka nie powinna być mokra.
Składniki:
6 jajek, ugotowane na twardo
10 cm pora, biała część
1 pęczek koperku
2 ogórki kiszone, domowe, duże
160 g (112 g) tuńczyka w sosie własnym (Rio Mare)
2-4 łyżeczki majonezu
sól, pieprz do smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz