sobota, 12 lipca 2025

Serek z jogurtu greckiego

Bardzo łatwy do zrobienia, bardzo smaczny, zdrowy. Wystarczy z jogurtu odsączyć serwatkę. W tym celu jogurt przekłada się do gazy, chusty serowarskiej czy do gęstego sitka, np. z jogurtownicy. Następnie zostawia się go w lodówce na 2-4 dni. Po tym czasie otrzymamy delikatny, aksamitny serek i trochę płynu – serwatki. Nie solę go na etapie odsączania, niektórzy dodają pół płaskiej łyżeczki soli na 400 g jogurtu. Sól wyciąga wodę, ale serwatka i bez niej się wydzieli. Serek niesolony jest moim zdaniem bardziej uniwersalny, można go podawać na słodko, na słono, z ziołami itd. Wydajność: z 1000 g jogurtu otrzymałam 575 g serka (ważyłam po czterech dniach odsączania).

Ser na bazie jogurtu, znany też jako Labneh, cieszy się popularnością szczególnie w kuchniach Bliskiego Wschodu. Jeśli zostanie dostatecznie osuszony (nawet odciśnięty trochę), można formować z niego kulki, a te następnie przechowuje się w oliwie czy w oliwie z ziołami. Tak zakonserwowany długo zachowuje świeżość. Pokruszony można dodać do grillowanych i pieczonych warzyw czy mięs, także do sałatek. W zależności od stopnia odsączenia można zrobić z niego dip z czosnkiem, świeżymi ziołami i oliwą. Świetnie sprawdzi się jako smarowidło do pieczywa, gofrów czy naleśników, nadaje się do ciast, do deserów z owocami, do pierogów, ziemniaczanych krokietów z serem. Pomysły można mnożyć.

Ja nie osuszam masy serowej zbyt dokładnie, odpowiada nam jej kremowa konsystencja, idealna do smarowania. Nie dodaję też ziół, gdyż zazwyczaj mam inne domowe sery z ziołami. Do naleśników wystarcza nam ser i odrobina miodu, nie ma lepszego połączenia. Kanapka na domowym chlebie, z masłem orzechowym, serkiem jogurtowym i dowolnymi warzywami na górze – to także super zestaw. A taki serek ze świeżymi owocami to już będą boskie smaki. 

Pozostaje nam jeszcze trochę kwaskowej serwatki, to bardzo wartościowy płyn. Najprościej potraktować ją jak wodę i dodawać zamiast niej – do zup, do sosów, do ciasta chlebowego. Można ją też wypić, taką jaka jest lub lekko doprawioną do smaku solą, pieprzem, ziołami, jak do żurku. Bez dodatków również jest smaczna.

Składniki serka w wersji podstawowej:

1 wiaderko jogurtu greckiego / lub typu greckiego (u mnie 1 kg).









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz