sobota, 1 marca 2014

Bułeczki ziołowe

Potrzebne na bułeczki:
500 g maki pszennej typ 550 (luksusowa)
2 opakowania drożdży instant (2 x 7 g) lub 50 g drożdży świeżych
2 jajka
150-200 ml mleka
100-130 g masła miękkiego
olej, ile wejdzie
sól, szczypta,
1-2 łyżki cukru – opcjonalnie
kminek, tymianek

Wszystkie składniki połączyć w misce, masło dodając jako ostatnie.
Wyrobić miękkie, sprężyste ciasto. Tak, by się nie lepiło do rąk.
Odstawić do wyrastania na 30 minut, do podwojenia objętości.
Po tym czasie formujemy bułeczki i od razu układamy je w natłuszczonej foremce. Kładziemy złożeniem ciasta pod spód.
Na koniec posmarować drożdżówki jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka.
Można odstawić do krótkiego wyrośnięcia, około 15 minut. Czasem nie będzie to konieczne.

Pieczenie: Do uzyskania odpowiedniego koloru - około 10-20 minut w temperaturze minimum 180 stopni C.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz