sobota, 1 marca 2014

Chrzan w wydaniu świątecznym

Kupny chrzan ma to do siebie, że jest niesamowicie kwaśny i ostry. Zazwyczaj do 1-2 łyżeczek gotowego chrzanu dodaję trochę śmietany, tyle, żeby nie było aż tak wyraziste. To dobry dodatek do żurku / barszczu i do wędliny.

Dzisiaj 1 łyżeczkę chrzanu dodałam do 1 ugotowanego i startego buraka (najmniejsze oczka tarki, te do tarcia ziemniaków na placki). Odlałam tylko sok, którego wydzieliło się sporo. Naturalna słodycz buraka jest wystarczająca i jeśli ktoś chce dosłodzić mieszankę, to naprawdę w niewielkiej ilości. Sok z buraków warto pić co jakiś czas dla zdrowia.

Druga wersja to chrzan z jajkiem i śmietaną. Osobiście wolę jednak tradycyjną ćwikłę lub sam chrzan. Dwa ugotowane na twardo jajka należy zetrzeć na średnich oczkach tarki, dodać 2 łyżeczki kupnego chrzanu i trochę gęstej śmietany. Następnie doprawić solą i ewentualnie cukrem. Samodzielnie utarty chrzan musimy zakwasić kwaskiem cytrynowym lub octem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz