sobota, 1 marca 2014

Drożdżowe zawijańce

Płaski placek smarujemy nadzieniem, zostawiając po 2 cm wolne przy brzegach. Zwijamy w rulon i tniemy na krążki szerokości około 3 cm, podwijając końcówkę paska pod spód. Smarujemy jajkiem z mlekiem. 


Do tych słodkości zrobiłam marmoladkę z 3 jabłek, suszonych moreli i śliwek (po 1 małym opakowaniu). Wszystkie owoce pokroić, zasypać w rondlu niewielką ilością cukru i podlać odrobiną wody. Podgrzewać i od czasu do czasu dolewać wody, żeby owoce się nie przypaliły. Mieszać. Gdy cząstki jabłek zmiękną – zmiksować wszystko i wystudzić. Moja marmoladka wyszła bardzo gęsta. Taka jest najodpowiedniejsza jako nadzienie.  

Potrzebne na zawijańce:
50 g drożdży świeżych
150 ml mleka
2 łyżeczki cukru (do drożdży)
500 g mąki pszennej luksusowej typ 550
2 jajka + 1 do smarowania
100 g masła roztopionego lub miękkiego
sól, szczypta
opcjonalnie około 0,5 szklanki cukru dodatkowo do ciasta
dżem, marmolada

Piec w temperaturze 170-180°C z termoobiegiem około 10-15 minut, do uzyskania odpowiedniego koloru. Kładziemy na blachę na płasko. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz