Piekłam jednocześnie dwa różne chleby. Pierwszy w całości pszenny, drugi to chleb mieszany, w zdecydowanej części żytni. Do jego wykonania wykorzystałam wszystkie rodzaje mąki, jakie miałam w domu. Składniki poniżej. Oba chleby wyrastały dwa razy po dwie godziny. W pszennym było więcej drożdży (wg przepisu). Foremek nie smarowałam tłuszczem, sypnęłam trochę mąki na dno.
Chleb pszenny
Wyszedł mniejszy niż za pierwszym razem. Wykonałam go z mąki pszennej typ 650 i dodałam do ciasta kminek oraz sporo mielonego pieprzu. Przyprawy zdecydowanie poprawiły smak, chleb jest naprawdę wyśmienity. Pieprz polecam każdemu, natomiast kminek można zastąpić dowolnymi ziołami.
Chleb żytnio – pszenny
150 g - mąka pszenna typ 650
150 g - mąka pszenna razowa 2000
200 g - mąka żytnia typ 2000 (z pełnego ziarna)
150 g - mąka żytnia typ 720 (biała)
200 g - zakwas z mąki żytniej razowej 2000
1 łyżeczka - drożdże suche instant
2-3 łyżki - oliwa z oliwek
1 łyżeczka soli (kamienna)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz