Olej nalewam sobie na dłoń i czuję, czy jeszcze go mogę dodać, czy już raczej dolać odrobinę wody. Po wymieszaniu wszystkich składników i wyrobieniu ciasto rośnie dwie godziny, do podwojenia objętości. Dzisiaj rosło szybciej. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy. Następnie dzielę je na dwie części i formuję kule. Wkładam do foremek wysmarowanych olejem, oprószam mąką i nacinam tępym brzegiem łopatki z tworzywa. Po wyrośnięciu (około 1 godziny) wstawiam do nagrzanego piekarnika.
Pieczenie: 230°C/ 10 minut i 200°C/ 25 minut. Po wstawieniu foremek - na blachę nalać wodę, żeby uzyskać zaparowanie piekarnika.
Struktura chleba, smak – wszystko mi odpowiada. To łatwy, zdrowy chleb i zawsze wychodzi. Jeszcze tylko uwaga o wyrabianiu – Paul Hollywood preferuje dość specyficzny sposób wyrabiania ciasta. Według mnie łatwiej jest składać ciasto wielokrotnie jak kopertę – z boków do środka, ugniatanie, rozciąganie i znów z boków do środka itd. Formując kulę po prostu podwijamy brzegi pod spód.
Składniki:
Pieczenie: 230°C/ 10 minut i 200°C/ 25 minut. Po wstawieniu foremek - na blachę nalać wodę, żeby uzyskać zaparowanie piekarnika.
Struktura chleba, smak – wszystko mi odpowiada. To łatwy, zdrowy chleb i zawsze wychodzi. Jeszcze tylko uwaga o wyrabianiu – Paul Hollywood preferuje dość specyficzny sposób wyrabiania ciasta. Według mnie łatwiej jest składać ciasto wielokrotnie jak kopertę – z boków do środka, ugniatanie, rozciąganie i znów z boków do środka itd. Formując kulę po prostu podwijamy brzegi pod spód.
Składniki:
400 g mąka pszenna 650 lub wyższy typ
400 g mąka żytnia (typ 720)
1 opakowanie drożdży suszonych
1 łyżka soli
pieprz czarny mielony
600 ml wody zimnej (lepsze jest kwaśne mleko)
50-80 ml oleju
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz