środa, 27 kwietnia 2016

Chleb żytni (zakwas plus mąka typ 720)

Połowę masy tego chleba stanowi zakwas z mąki żytniej razowej typ 2000, druga część to sucha mąka żytnia typ 720. Jednak na początek warto spróbować z mniejszą ilością zakwasu (200 g to niepełna szklanka).



Składniki:
500 g mąki żytniej typ 720
500 g zakwasu z mąki żytniej razowej (pół na pół woda i mąka)
490 g wody (może mniej, tylko tyle, żeby się składniki połączyły)
1 płaska łyżka soli (odlać część wody i rozpuścić w niej sól)

Wszystkie składniki wymieszać razem łyżką, ostrożnie dolewając wodę. Dalsze mieszanie – maszyną lub ręcznie. Ciasto ma być bardzo gęste. I z tego powodu jednak ręka będzie lepsza. Przy wykorzystaniu maszyny będziemy zmuszeni do dolania nieco więcej wody, ciasto wyjdzie rzadsze i pieczenie w foremce stanie się koniecznością. Mieszanie trwa tylko tyle, żeby się składniki połączyły. Przynajmniej dłonie posmarować oliwą, ciasto nie będzie się lepiło i chyba łatwiej się wyrabia.

Po wymieszaniu zostawić przykryte na 4 godziny (pierwsze wyrastanie). Niestety czasem przyjdzie nam czekać nawet cały dzień / całą noc aż ciasto podwoi swoją objętość. Tak też bywa.

Następnie uformować bochenek i przełożyć go na posypaną mąką blaszkę. Najlepiej jednak przełożyć ciasto do foremki (wysmarowana olejem, oprószona mąką) i wyrównać jego powierzchnię wilgotną dłonią.
Posypać z wierzchu mąką, naciąć na krzyż lub inaczej dość głęboko.

Odstawić do drugiego wyrastania. Trwa to ponownie około 4 godzin. Niektórzy pieką chleb już po pierwszym wyrastaniu, można spróbować.

Po wyrośnięciu wstawić chleb do nagrzanego piekarnika.
Pieczenie: w 230-220°C przez 10 minut, następnie 200-190°C przez 30-40 minut.

Upieczony chleb popukać od spodu, głuchy dźwięk oznacza, że jest gotowy. W przeciwnym wypadku dopiec jeszcze kilka minut, z foremką lub bez niej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz