sobota, 1 marca 2014

Karp z blachy

Potrzebne:
karp 1,5 kg (to dwie duże porcje lub cztery małe)
cebula
cytryna
masło, olej
pieprz, sól

Rybę oczyścić, rozkroić na pół, włożyć do pokrojonej cebuli (na noc).
Następnego dnia każdy kawałek ryby posmarować olejem z obu stron, osolić, posypać pieprzem.
Położyć rybę skórą do dołu na natłuszczoną olejem blachę.
Skropić rybę obficie cytryną. Posypać cebulką (świeżo nakrojona).

Piec około 40 minut w temp. 170 °C – 180 °C.
Pod koniec pieczenia każdy kawałek posmarować po wierzchu obficie masłem. Wyjąć, gdy masło się roztopi. Zamiast karpia może być inna ryba, na przykład dorsz. Można wokół ryby ułożyć ziemniaki i też ja upiec. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz