sobota, 1 marca 2014

Owocowe musy

Owoce myjemy, kroimy na cząstki,  z pomarańczy usuwamy skórki wraz z białą częścią oraz pestki. Zasypujemy w garnku cukrem, ewentualnie dolewamy odrobinę wody. Podgrzewamy około godziny na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Po zredukowaniu płynu zmiksować wszystko i od razu, gorące przełożyć do słoików. Pasteryzacja nie jest potrzebna.  







Taki mus wykorzystujemy w dowolny sposób – do naleśników, do herbatników, do pasztecików z mięsem, nawet do placków ziemniaczanych, do racuchów, na jego bazie zrobimy sok do popijania w ciągu dnia, do ciasta. Można też jeść łychą prosto ze słoiczka… Pycha. Zamiast pomarańczy warto wykorzystać śliwki (ciemne). Smak świetnie uzupełnia świeży imbir, cynamon, kardamon. Można oczywiście eksperymentować z dodawaniem ziół, świeżych i suszonych. Sprawdzi się na przykład mięta, szałwia, melisa, ale także pieprz. 

A dla ciekawych informacja znaleziona w sieci. Otóż podział na dżem, konfitura, marmolada, powidła opiera się na ilości owoców w 100 gramach gotowego produktu. Urzędowe normy są następujące:

DŻEM – zawiera 25-35 g owoców (przecieru) / 100 g gotowego produktu;

KONFITURA – minimum 50-60 g owoców (cząstki i całe owoce) / 100 g gotowego produktu; to produkt luksusowy; najczęściej bierzemy owoce i cukier w proporcji 1:1 lub 1:2; gotuje się długo, powoli, z przerwami; przy 60 g owoców świeżych wyjdzie konfitura ekstra;

MARMOLADA – minimum 80-110 g owoców / 100 g gotowego produktu; 

robiona z przecierów gotowanych z cukrem – im krócej, tym lepiej; plus wykorzystuje się skórki; gdy nałożona na zimny spodek krzepnie, wtedy jest gotowa; wg innych: są marmolady twarde i miękkie;  twarda – min. 110 g owoców / 100 g produktu; miękka – minimum 80 g / 100 g produktu;

ale MARMOLADA Z CYTRUSÓW – minimum 20 g owoców / 100 g gotowego produktu 

POWIDŁA – minimum 160 g owoców / 100 g gotowego produktu; 
najbardziej szlachetny produkt; do mięs, białego sera, do wypieków; są gęste, ale dają się smarować; gotowe przełożyć do kamionkowego garnka lub do słoiczka typu twist i zapiec przez 10 minut w piekarniku, aż powierzchnia powideł się zasklepi. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz