sobota, 1 marca 2014

Imbir

Syrop, sok, przecier, kawałki świeżego korzenia – w każdej postaci imbir jest świetnym dodatkiem, ma zawsze bardzo intensywny smak. Osobiście najczęściej używam świeżego imbiru, ale od czasu do czasu można go zrobić inaczej. Obrany ze skórki korzeń imbiru tniemy na mniejsze kawałeczki – plastry, słupki, kosteczkę itd. Zasypujemy cukrem według uznania, dolewamy trochę wody i gotujemy powoli, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Na koniec można to zmiksować. Taki przecier dodajemy do marynaty mięsnej, do ciasta, do słodkich deserów. Sok, syrop pijemy z wodą, z herbatą, z piwem, winem, nawet z białą kawą. Można też przesmażyć dowolne owoce z dodatkiem imbiru (na przykład jabłka, śliwki, pomarańcze) i podawać do naleśników, racuchów itp. lub przełożyć takim musem ciasto. Jeśli przesmażony imbir pozostanie w plasterkach, po obeschnięciu zasypujemy go cukrem i mamy imbir kandyzowany do przegryzania, do deserów itd. Świeży pokrojony imbir można wreszcie zalać olejem z dodatkiem ziół i tak go marynować.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz