sobota, 1 marca 2014

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Niektórym racuchy drożdżowe smakują bardziej niż te na sodzie. Nam smakują jedne i drugie. Ciasto ma być raczej rzadkie i kierując się tą wskazówką dodajemy w razie konieczności mąkę lub mleko. Moim zdaniem koniecznie należy ciasto trochę osolić. Natomiast cukru wystarczy tyle, ile dałam do zaczynu, czyli te dwie łyżki.



Składniki:
400-500 g mąki pszennej  
½ łyżeczki soli (minimum)
+ zaczyn drożdżowy (50 g drożdży świeżych,  ½ szklanki mleka, 2 łyżki cukru, trochę mąki)
2 jajka
400 ml kefiru w kubku
3 większe jabłka starte na grubych oczkach tarki
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia placuszków

Wykonanie:
Mąka + sól + zaczyn + jajka + kefir + na koniec starte jabłka.
Wymieszać i na 20-30 minut odstawić przykryte do wyrastania.
Smażyć na oleju.  
Podawać ciepłe lub zimne. Można je odgrzać następnego dnia na suchej patelni. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz