sobota, 1 marca 2014

Zupa cynamonowa

Dodałam do zupy tylko to, co poniżej. Mieszanka mrożonych warzyw jest nawet smaczniejsza niż na przykład same brokuły. Nuta cynamonowa zaskakuje i zachwyca. To dobra zupa na czas odchudzania. Może być samodzielnym, pełnowartościowym posiłkiem. 


Potrzebne: 
160 g piersi kurczaka
20-25 g oleju, oliwy, smalcu – do wyboru
100-200 g mrożonej mieszanki warzywnej 
1/3 łyżeczki czerwonej papryki wędzonej
cynamon, na końcu łyżeczki (0,5 cm), nie za dużo 
sok z cytryny do smaku
ketchup do smaku
sól, szczypta do smaku, opcjonalnie vegeta / warzywko

Piersi pokroić w kosteczkę, obsmażyć na rozgrzanym oleju. Przewracać mięso aż każdy kawałek będzie biały ze wszystkich stron.

Zalać wodą (tyle, ile chcemy mieć zupy).
Dodać mrożone warzywa i przyprawy. 
Gotować na małym ogniu aż fasola będzie miękka. Trwa to do 15 minut. 



Dodatek soli nie musi martwić, nie powinniśmy tak zupełnie z niej rezygnować. Odrobina dla smaku dobrze zrobi naszemu organizmowi. Te wielkie obostrzenia dotyczą osób jedzących sól niemal łyżkami. Kto zawsze solił mało i dodatkowo coś trenuje – na pewno nie powinien soli eliminować z diety. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz