sobota, 1 marca 2014

Zupa imbirowa z pomidorami

Składniki:
2 marchewki średnie
1 pietruszka średnia (korzeń)
seler, kawałek
3 ząbki czosnku
1 cebula duża (lub por – część biała i liście)
korzeń imbiru, około 3 cm
2 pomidory bez skórki, sparzone
4-5 ziaren ziela angielskiego
3 listki laurowe, małe
pieprz cytrynowy, mielony
trochę tłuszczu z pieczeni (to, co się natworzy podczas pieczenia mięsa, tak naprawdę to raczej woda z tłuszczem)

Warzywa umyć, obrać, pokroić.
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić.
Imbir obrać, ustrugać mniejsze wiórki.
Wszystko zalać wodą i ugotować (nie za miękko).
Można dodać około 50 g mięsa (upieczone) na porcję.
Na koniec dodać tłuszcz. Nie solić.
Całość zmiksować.
Zupa ma mieć konsystencję kremu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz