Ta zupa wiele zawdzięcza grzankom z żytniego razowego chleba. Może i dodatek jogurtu coś daje. Popularna "ogórkowa" w tej wersji wydaje się zdecydowanie ciekawsza. Z jednej strony prostota, wiejski styl, z drugiej oryginalny smak. U nas zupa była jedynym daniem obiadowym, ale można oczywiście przygotować coś jeszcze. Zupa jest wyjątkowo sycąca i szczerze mówiąc drugie danie to już może być za dużo. Wystarczającą ilość białka dostarczamy z jajkami, śmietaną czy jogurtem. Jednak, gdy ktoś pracuje zawodowo, trenuje, ogólnie jest dość aktywny - należy koniecznie zjeść więcej.
Do przygotowania zupy wykorzystałam wywar z gotowania golonki wieprzowej. Ponieważ nie było w nim warzyw, dodałam je następnego dnia. Najlepiej od razu zrobić wywar mięsno – warzywny. Jeszcze do zimnego płynu dodać trochę ryżu, na przykład 2 łyżki do garnka o pojemności 3 litry, to wystarczy. Gdy ryż będzie miękki – dodać 4 ogórki starte na grubych oczkach tarki. W zupie nie ma ziemniaków. Dodając je można zrezygnować z chleba, ale to podpieczony na patelni chleb sprawia, że nasza ogórkowa jest nieszablonowa.
Na koniec zabielamy ewentualnie zupę śmietaną. Najpierw należy ją dokładnie rozmieszać, zahartować niewielką ilością gorącej zupy i wlać do garnka. Osobiście nie zabielam, jeśli już to wolę dodatek jogurtu na koniec.
Kromki chleba kroimy w dużą kostkę i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju (nie lać za dużo) lub opiekamy w piekarniku. Podzielić grzanki do talerzy. Do każdego talerza dodać 2 jajka pokrojone na cztery części. Nalać zupę i ewentualnie dodać 2-3 łyżki gęstszego jogurtu naturalnego. Ja miałam łagodny. Gotowe. Zupy wystarczyło na trzy dni dla dwóch osób. Nie miałam niestety zielonego koperku, a byłby tu potrzebny i dla koloru, i dla smaku.
Składniki:
mięso na rosół, kawałek (kość, kostka rosołowa)
2-3 liście laurowe
3-5 ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu lub zmielony
sól
natka pietruszki i selera lub korzenie
3-4 marchewki średniej wielkości (starte na grubych oczkach)
1 cebula duża (pokrojona na 4 części i na plastry)
2 łyżki ryżu suchego
3-4 ogórki kiszone (starte na grubych oczkach)
po 2 jajka na osobę (ugotowane na twardo)
śmietana, jogurt (do zabielania)
chleb żytni na grzanki (ilość zależy od liczby osób)
olej do smażenia grzanek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz