sobota, 1 marca 2014

Krem imbirowo - dyniowy

Bardzo lubię zupę imbirową, a także pieczoną z cynamonem dynię. Połączyłam więc wszystko i tak powstał wyjątkowy krem imbirowo - dyniowy (około 2,5 litra). Smak dyni jest tylko lekko wyczuwalny, za to słodycz brązowego cukru i cynamon wspaniale się komponują z pozostałymi składnikami. Nuta pomarańczowa dodaje daniu wykwintności.



Składniki 
dynia – dowolny kawałek
3 marchewki
2 pietruszki
seler - kawałek
sok z jednej pomarańczy
imbir korzeń – kawałek (ma bardzo intensywny smak)
3 ząbki czosnku
1-2 cebule
pieprz, cukier brązowy, kolendra, cynamon, kurkuma, papryka ostra, śmietana kremówka, kostki rosołowe, olej, natka pietruszki.

Dynię obrać, pokroić na sporą kostkę, wyłożyć na blachę posmarowaną olejem. Posypać trochę brązowym cukrem i cynamonem. Zamiast cukru można użyć miód. Dorzucić pokrojoną cebulę, czosnek i imbir. Zapiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez 30-40 minut. Moja dynia była jeszcze odrobinę twarda, ale blender bez problemów ją zmiksował.

Marchew, pietruszkę, seler obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać kostki rosołowe. Gotować przez 30 minut. Można to było również zapiec z dynią lub przesmażyć na patelni (uwaga na ilość tłuszczu). Po ugotowaniu zmiksować.

Do zupy dodać to, co zapiekaliśmy (dynia, cebula, czosnek, imbir). Dolać sok wyciśnięty z jednej pomarańczy. Doprawić pieprzem cytrynowym (lub czarnym), mieloną kolendrą, kurkumą, ostrą papryką. Ponownie zmiksować całość. 

Nalać do miseczek, posypać posiekaną natką pietruszki, na powierzchni położyć trochę gęstej śmietany, na przykład kremówki (do zup). Zamiast śmietany można wlać trochę mleczka kokosowego. Ja lubię naturalny jogurt, który nie gasi smaków. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz