czwartek, 29 sierpnia 2019

Schab ze skwarkami w słoikach

Schab został pokrojony na grubsze plastry, następnie solidnie oprószony solą i czarnym pieprzem. W przykrytej folią misce włożyliśmy go do lodówki na całą noc. Rano schab usmażyliśmy na smalcu (kupny). Każdy płat został następnie przekrojony na pół. Mięso wkładaliśmy do słoików 0,9 l (po 3 przekrojone płaty), do ¾ ich wysokości. Trzeci słoik był mniejszy, zmieściło się w nim tyle samo mięsa. Słoninę pokrojoną w małą kostkę dodaliśmy do reszty smalcu ze smażenia, przetopiliśmy ją. Razem ze skwarkami wlaliśmy to do schabów. 

Słoiki wekowane były dwukrotnie w szybkowarze (0,55 bara) – pierwszego dnia 1,5 godziny, drugiego godzinę. Szybkowar nie ma regulacji ciśnienia, ale jestem z niego bardzo zadowolona. Jego wielkość sprawia, że nawet duże słoje mieszczą się w nim bez problemów. Razem można też wekować słoiki różnej wysokości. 



Składniki: 
1,5 kg schabu bez kości 
330 g słoniny 
smalec do smażenia 
sól, pieprz (mielony) 



Większe słoje okazały się za duże.

Dzień po pierwszym wekowaniu w szybkowarze.
Pięć miesięcy później: Mięso jest bardzo miękkie, bardzo smaczne. Nadaje się do obiadu, wystarczy odgrzać. Kilka takich słoiczków warto mieć w spiżarce.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz