Miałam duże, średnio dojrzałe śliwki. Kroiłam je na pół i tymi połówkami nadziewałam knedle. Ciasto nie może czekać, od razu trzeba robić kluski i je gotować. Czyli wodę należy nastawić wcześniej. Knedle są przepyszne. Można je nadziewać dowolnymi owocami, a nawet mięsem. Dodatek mąki ziemniaczanej sprawia, że są bardziej ścisłe, nie rozpadają się. Ale można z niej zrezygnować i dodać jej trochę do wody, dopóki jest zimna. Z podanych składników wyszło 19 sporych knedli.
Składniki:
1 kg ziemniaków (przed obraniem skórek)
2 szklanki mąki pszennej, z lekkim czubkiem (u mnie luksusowa typ 550)
2 łyżki mąki ziemniaczanej, z czubkiem
2 jajka
2 łyżeczki masła
10 dużych śliwek (20 małych)
cukier, sól, cynamon, opcjonalnie cukier waniliowy
tarta bułka, olej do smażenia, opcjonalnie śmietana
Obrać ziemniaki, większe przekroić na pół, ugotować. Ja ponownie wykorzystałam szybkowar (ciśnienie 0,55 bara). Ziemniaki położyłam na wkładce do gotowania na parze. Od chwili, gdy zawór zaczął syczeć ustawiłam 7 minut (zawór zamknąć). Po tym czasie odczekałam 5 minut i stopniowo upuszczałam parę. Po otwarciu garnka wyjęłam pokrywkę. Ziemniaki uparowały się bardzo dobrze, nie były ani zbyt miękkie, ani twarde. Super. Od razu je przecisnęłam przez praskę.
Do ziemniaków dodać: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, masło, jajka. Posiekać wszystko nożem, dopiero na koniec zagnieść jednolite ciasto, podsypując ewentualnie blat mąką. Ciasto im dłużej leży, tym jest bardziej lepiące. Nie przejmować się tym. Odrywać dość spore kawałki, palce można umoczyć w mące. Rozpłaszczyć ciasto na dłoni, na środek kłaść śliwkę, nasypać cukru. Złączyć brzegi placuszka, zlepić kluskę, posypać lekko mąką, obtoczyć w dłoniach formując kulkę. Odkładać na bok. Niektórzy wciskają owoc w oderwany kawałek ciasta, formując jednocześnie wokół niego kulkę (kluskę).
Wodę osolić (0,5 łyżki soli). Od chwili wypłynięcia na powierzchnię knedle gotować 5-8 minut, niezbyt intensywnie. Po wyjęciu z wody knedle najlepiej nakryć dużą pokrywką z otworkami (do mikrofalówki). Podawać z przesmażoną na oleju bułką tartą, oprószone cynamonem i cukrem lub polać śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz