piątek, 20 marca 2020

Syrop imbirowy

W czasach pandemii przyda się wszystko, co może służyć naszemu zdrowiu, naszej odporności. Ważne jest między innymi zdrowe odżywianie. My nie zapominamy o wartościach czosnku, cebuli, jabłek, kiszonek, przydają się rozmaite domowe przetwory, między innymi owocowe. W tym roku szczególnie dużo jemy imbiru. Świeży korzeń można utrzeć na bieżąco i przygotować z niego ciepły napój. Świetnie sprawdza się wieczorem, przed snem. Można też sporządzić syrop i dodawać go do deserów, np. do twarożku, do herbaty, do wody, czy nawet zjeść trochę prosto ze słoika. 

Składniki: 
2 średnie korzenie imbiru 
2 cytryny 
1-1,5 szklanki cukru 
miód 
1 łyżeczka kurkumy (mielona) 
1/3 łyżeczki chili (mielone) 
Imbir pokroić na mniejsze kawałki i poszatkować. Nie obierać ze skórki. 

Obrać cytryny, pokroić. Skórkę można ususzyć lub przesmażyć z cukrem, przyda się do ciasta. 
Poszatkowany imbir i pokrojoną cytrynę zalać wodą. Wsypać cukier. 
Zagotować, następnie zredukować płyn do takiej gęstości, jaka nam odpowiada. 
Po lekkim schłodzeniu dodać miód, kurkumę i chili. 
Przelać do słoika. Spożyć należy wszystko - i syrop, i imbir.


 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz