W czasach pandemii przyda się wszystko, co może służyć naszemu zdrowiu, naszej odporności. Ważne jest między innymi zdrowe odżywianie. My nie zapominamy o wartościach czosnku, cebuli, jabłek, kiszonek, przydają się rozmaite domowe przetwory, między innymi owocowe. W tym roku szczególnie dużo jemy imbiru. Świeży korzeń można utrzeć na bieżąco i przygotować z niego ciepły napój. Świetnie sprawdza się wieczorem, przed snem. Można też sporządzić syrop i dodawać go do deserów, np. do twarożku, do herbaty, do wody, czy nawet zjeść trochę prosto ze słoika.
Składniki:
2 średnie korzenie imbiru
2 cytryny
1-1,5 szklanki cukru
miód
1 łyżeczka kurkumy (mielona)
1/3 łyżeczki chili (mielone)
Imbir pokroić na mniejsze kawałki i poszatkować. Nie obierać ze skórki.
Obrać cytryny, pokroić. Skórkę można ususzyć lub przesmażyć z cukrem, przyda się do ciasta.
Poszatkowany imbir i pokrojoną cytrynę zalać wodą. Wsypać cukier.
Zagotować, następnie zredukować płyn do takiej gęstości, jaka nam odpowiada.
Po lekkim schłodzeniu dodać miód, kurkumę i chili.
Przelać do słoika. Spożyć należy wszystko - i syrop, i imbir.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz