Tego typu przetwory robię zazwyczaj bez przepisu. Mam zasadę, że cokolwiek bym dodała do wody, musi to mieć konkretny smak przed wlaniem octu. Bo z octem już nie wyczuwam czego brakuje.
Składniki
8-10 owoców papryki czerwonej (miałam bardzo małe)
1 l wody gorącej na marynatę
2 łyżki soli ?? (ma być wyraźnie słone)
cukier do smaku (ma być słodkie, jak bardzo słodka herbata)
¾ szklaneczki octu (około 150 g)
½ dużej cebuli, pokrojona w piórka
liść laurowy, ziele angielskie, gorczyca, goździki
Papryki umyć, przekroić wzdłuż na pół. Usunąć ogonki i gniazda nasienne.
Obraną cebulę przekroić na ćwiartki, pokroić w piórka.
Na dno słoików włożyć trochę cebuli, po 3 ziarna ziela angielskiego, 1-2 liście laurowe, ½ łyżeczki gorczycy, 3 goździki.
Ciasno układać połówki papryki.
Zagotować wodę, dodać sól i cukier. Sprawdzić smak i ewentualnie dodać czego jest za mało.
Wlać ocet. Zagotować.
Gorącą marynatą zalać papryki. Zakręcić wieczka.
Wstawić do garnka (na dnie szmatka). Wlać gorącą wodę do ¾ wysokości słoików. Pasteryzować 12 minut licząc od chwili zagotowania wody. Woda ma tylko „pykać”. Następnie wyjąć ostrożnie słoiki i zostawić do schłodzenia.
Uwaga dodatkowa: Wlałam octu około ¾ małej szklaneczki, która niemal do brzegów mieści 240 ml wody (240 g).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz