sobota, 21 listopada 2020

Zupa cebulowa

Zrobiłam tę zupę po swojemu, z tego co miałam w domu. Wyszła bardzo smaczna, aromatyczna. Następnego dnia była jeszcze lepsza, jeszcze smaczniejsza. Można ją jeść ze zrumienionymi grzankami lub bez nich, ale ser, najlepiej dojrzewający typu Parmezan, gorąco polecam. Także cydr, bo daje super aromat. Co do kostek rosołowych – wiadomo, te kupne najlepiej zastępować własnymi wywarami (można zamrażać). Olej rzepakowy jest równie zdrowy jak najlepsza oliwa z oliwek, nie trzeba więc przepłacać za ten rodzaj tłuszczu. Oliwa często jest polecana, ale chyba nie powinno się na niej smażyć. 

Składniki: 
5 cebul (większe, około 500 g, pokrojone w piórka) 
3 ząbki czosnku (większe, przeciśnięte przez praskę) 
4-5 ziaren ziela angielskiego, 3-4 liście laurowe 
½ łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie), pieprz wg uznania 
¾ szklanki cydru
½ l bulionu wołowo-drobiowego (po pół kostki każdego lub ugotować dowolny własny) 
ser (np. typu Parmezan, starty na grubych oczkach tarki) 
bagietka na grzanki (mała, opcjonalnie) 
olej rzepakowy do smażenia 

Na rozgrzany olej wrzucić pokrojone cebule. Smażyć około 20 minut na średnim ogniu. W trakcie dorzucić ziele angielskie i liście laurowe. Pod koniec dołożyć sprasowany czosnek. Smażyć jeszcze jakieś 2-3 minuty. Czosnek zbyt długo smażony gorzknieje i psuje smak potrawy. 

Dodać sól, cukier, pieprz. Krótko przesmażyć. 

Dolać cydr (wino wytrawne, słodkie, półsłodkie – dowolne). Zredukować połowę (podgrzewać i mieszać). 

Dolać bulion. Wymieszać, krótko zagotować. Bulionu można wlać więcej lub mniej, jak wolimy. 

Bagietkę pokroić, kromeczki lekko nasączyć olejem i na suchej patelni zrumienić z obu stron. 

Zupę nalać do miseczek, na jej powierzchni ułożyć grzanki, całość posypać obficie startym serem. Ten ser daje rewelacyjny smak. Grzanki można też podać oddzielnie. 

Tak zrobioną zupą cebulową można też zalać pokrojone w kostkę mięso (duszone, pieczone) z dodatkiem uparowanych warzyw. Grzanki i ser również dodajemy. To bardzo treściwe danie, na przykład na kolację. 



Zupą cebulową można też zalać
mięso i warzywa (np. mrożonki). 
Podawać z grzankami oprószonymi serem.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz