piątek, 24 grudnia 2021

Sałatka ziemniaczana

Każdy ją zna, każdy lubi. W każdym domu robi się ją nieco inaczej, u nas dodatkiem koniecznym są wymoczone solone płaty śledziowe i kiełbasa lub szynka. Robię też sama majonez, a zamiast cebuli dodaję czasem trochę świeżego pora (biała część). Poniżej składniki na sporą miskę sałatki, dla dwóch osób wystarczy ¼ tej ilości i to na dwa świąteczne dni. Tradycyjnie naszą sałatkę robi mąż, on wszystko kroi.

Składniki:
6 średnich ziemniaków sałatkowych
6 średnich marchewek
3 pietruszki
¼ średniego selera bulwiastego
6 cm białej części pora
6 ogórków kiszonych, domowych
4 płaty śledziowe
2 puszki groszku konserwowego
5 kawałków kiełbasy śląskiej (małe)
8 jajek + 1 do majonezu
majonez domowy (sól, pieprz, chili, mielona papryka czerwona słodka, kurkuma, musztarda sarepska, 230 g oleju rzepakowego)
trochę oleju do skropienia ziemniaków

Wszystkie warzywa przez 20-30 minut gotujemy na parze. Ziemniaki w skórkach, a marchew i pietruszkę obieramy, jeśli to jest konieczne. Jajka ugotować na twardo.

Wystudzone warzywa, jajka i resztę składników pokroić w kostkę. Najpierw kroimy ziemniaki, które należy na koniec trochę skropić olejem rzepakowym i wstrząsnąć nimi delikatnie. Zapobiega to ich sklejaniu się. Kolejne składniki kroimy w dowolnej kolejności. Ogórki dobrze odcisnąć z wody, inaczej sałatka będzie mokra i nieapetyczna. Płatów śledziowych można dodać mniej lub więcej, jak kto lubi. Na koniec wsypać odsączony z zalewy groszek.

Teraz zrobić majonez. Do wysokiego naczynia, np. do miarki na płyny i produkty sypkie, wbić całe jajko. Do tego dodać 1/3 łyżeczkę soli, ½ łyżeczki cukru, 3 łyżeczki musztardy sarepskiej, na końcu noża chili, ½ łyżeczki słodkiej czerwonej papryki, 1/3 łyżeczki kurkumy dla koloru. Następnie wlać 230 g oleju rzepakowego. Długą końcówkę ręcznego blendera włożyć aż do dna pojemnika. Włączyć i nie ruszać kilka sekund, następnie ruchami góra / dół wyrównujemy konsystencję majonezu. Trwa to kolejne kilkanaście sekund. W razie potrzeby majonez można jeszcze doprawić.

Majonez dodajemy do pokrojonych składników sałatki, doprawiamy i delikatnie mieszamy. Śledzie i ogórki są słone, dlatego solić z umiarem. Do dekoracji użyć na przykład natki pietruszki. Nasza sałatka bez problemów wytrzymuje 2-3 dni w lodówce bez zmiany smaku. Trzymamy ją w szklanych pojemnikach.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz