Papryka na słodko – kwaśno najbardziej nam smakuje na kanapce z serami rozmaitymi. Do słoików można ją pokroić w większe kawałki (płaty) lub w niezbyt cienkie paseczki. Pasteryzacja powinna być krótka, inaczej papryka staje się bardzo miękka. Jeśli słoiki długo czekały na pasteryzację, a zalewa była gorąca, to pasteryzację można nawet skrócić do 5-7 minut. Zalewy miałam 2 litry, gdyż robiłam jeszcze pomidory. Zostało mi jej na jeden słoik. Ilość potrzebnych słoików zależy od ich pojemności, wielkości papryk, ilości dodatków, sposobu krojenia, jak układamy warzywa w słoju itd.
Składniki:
8 papryk (kolor dowolny)
cebula, czosnek, koper (lub świeży tymianek)
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny, gorczyca, goździki
olej rzepakowy
zalewa: 1 l wody, 35-40 g soli, 150-200 g cukru, 200-250 ml octu
słoiki 500 ml (4-6 szt.)
Wykonanie:
Z umytych papryk odciąć górną część, usunąć ogonek.
Usunąć gniazda nasienne.
Podzielić papryki pionowo na 4-5 części. Jeśli końcówki płatów są podwinięte, to najlepiej je odciąć, by zostały w miarę płaskie kawałki. Te odcięte z góry i z dołu części wkładamy do oddzielnego słoika.
Do każdego słoika włożyć: baldach kopru, trochę cebuli, 1 ząbek czosnku, 2 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 2 goździki, ½ łyżeczki gorczycy, 3-4 ziarna pieprzu czarnego.
Przygotować zalewę: Do wody dodać cukier, sól. Zagotować. Wlać ocet, zagotować.
Gorącą marynatą zalać słoiki. Na powierzchnię wody wlać trochę oleju (1 łyżka).
Zakręcić słoiki, wstawić do garnka (ściereczka na dnie), wlać ciepłą wodę. Pasteryzować 10 minut od chwili zagotowania wody. Natychmiast wyjąć, zostawić do schłodzenia.
![]() |
Plastry pomidorów i cebuli. Dodatki jak do papryki plus chrzan. Zalewa jak do papryki. Pasteryzować 7-8 minut od zagotowania wody. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz