Bardzo smaczne, szybkie, proste danie. Zostało mi trochę farszu do świątecznych pierogów. Zawinęłam go w jeden arkusik ciasta filo. A ponieważ nigdy dotąd z tym ciastem nie miałam do czynienia, to użyłam je po swojemu, smarując arkusz rozbełtanym jajkiem. Następnie wzdłuż jednego boku rozłożyłam kapustę z pieczarkami, zwinęłam wszystko w rulon, znów posmarowałam jajkiem górną powierzchnię i ułożyłam na blaszce. Piekłam nieco dłużej niż podaje instrukcja na cieście, gdyż blaszkę wkładałam do prawie zimnego piekarnika. Należy piec w temperaturze 200° C, około 20-30 minut. Dla pewności cały ten nadziewany wałek co kilka centymetrów nakłułam widelcem.
Jest to jakaś alternatywa dla pierogów, nadzienie może być dowolne, nawet słodkie. Okazuje się, że wystarczy kawałek takiej rolady położyć na świeżym chlebie. Niebo w gębie!
Widziałam też wersję z dziką zieleniną oraz serem feta. To grecka hortopita. Ciastem wyłożono okrągłą formę, a wystające brzegi zawinięto na górę, nakrywając dość swobodnie te wszystkie jadalne zielone dodatki. Po upieczeniu kroi się jak tort, w trójkąty. Na pewno kiedyś też takie "dzikie ciasto" zrobię.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz