W pierniku ważna jest przyprawa korzenna, najlepiej samodzielnie przygotowana oraz powidła śliwkowe do przełożenia. Moja przyprawa jest pikantna, ale po nałożeniu lukru czy polewy ta pieprzna nuta słabnie. Jeśli ktoś woli mniej wyraźne akcenty, powinien pieprzu użyć do mieszanki mniej. Ciasto było na koniec dość lekkie, dało się je mieszać silikonową szpatułką. W razie potrzeby można dolać o 1 łyżkę więcej zimnej wody. Dałam nieco więcej sody i proszku do pieczenia (z lekkim czubkiem), w efekcie ciasto ładnie wyrosło, jest bardzo puszyste. Ale wystarczy po płaskiej łyżeczce tych spulchniających dodatków.
Foremki: 35 x 11 cm, 22 x 11 cm. Zmierzyłam górny otwór, foremki zwężają się nieznacznie ku dołowi.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej (u mnie luksusowa typ 550)
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
16-20 g przyprawy do piernika (domowej)
1 łyżka kakao, czubata
200 g miodu płynnego
200 g masła miękkiego
3/4 szklanki cukru
2 łyżki zimnej wody
3 jajka (żółtka / białka osobno)
1 szklanka śmietany 18 %
Wykonanie:
Wymieszać w oddzielnej misce składniki suche (mąka, soda, proszek do pieczenia, kakao, przyprawa do piernika).
Miód – jeśli nie jest płynny, należy go podgrzać aż się upłynni i ostudzić.
Masło + cukier ubić na puszystą masę + żółtka + zimna woda – ubić.
Miód + śmietana – wymieszać razem.
Masa maślana + miód ze śmietaną – wymieszać + suche składniki – wymieszać (hak).
Na koniec dodać pianę ubitą z białek. Można delikatnie mieszać drewnianą łyżką lub hakiem na najniższych obrotach robota.
Przełożyć do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Pieczenie: 175° C / 50-60 minut, do suchego patyczka, grzanie góra – dół.
Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż poziomo. Przełożyć powidłami śliwkowymi. Złożyć części ciasta, usunąć nadmiar powideł. Dekorować lukrem lub polewą. Opcjonalnie można na górę położyć kandyzowaną skórkę pomarańczy lub pokrojone drobno kandyzowane owoce, orzechy itp.
Lukier: 130 g cukru pudru + około 4 łyżek soku z pomarańczy, z cytryny lub wody. Użyłam lekko rozcieńczony syrop pomarańczowy, lukier wysychał nieco dłużej, ma delikatny pomarańczowy kolor.
Polewa kakaowa: 1/3 kostki masła + 4 łyżki cukru + 2 łyżki mleka + 1 łyżka kakao. Podgrzewać do rozpuszczenia cukru, nie gotować. Najlepiej przygotować polewę z 1,5 porcji składników, wtedy wystarczy na pokrycie obu ciast.
Przyprawa do piernika ():
Cynamon (30-40 g), imbir (15 g), kolendra (10 g), goździki (10 g), anyż (5-10 g), ziele angielskie (5 g), kardamon (10 g), gałka muszkatołowa (5-10 g), pieprz (5-10 g). Ziarna warto najpierw zmiażdżyć w moździerzu,. dopiero później zmielić w młynku do kawy. Dodać do ciasta maksymalnie 20 g mieszanki. Ile czego odważyć? Wystarczy po ½ do 1 łyżeczki przypraw. W nawiasach podałam orientacyjne ilości na około 100 g gotowej przyprawy piernikowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz