piątek, 17 stycznia 2025

Makowiec w kruchym cieście

Ze względu na sporą ilość maku piekłam ciasto na dość dużej blaszce (25 x 36 cm), grubość spodu i górnej warstwy jest wystarczająca. Kruche ciasto wyszło idealne, lekko sypkie, pachnące masłem. Masa makowa ma dobrą spoistość, doskonały smak, choć trochę inny niż w moim świątecznym drożdżowym makowcu. Nie wyczuwam zupełnie jabłek. Były bardzo soczyste i zdecydowałam się je odcisnąć,  ale lepiej tego nie robić, przyda się trochę większa wilgotność nadzienia. Ogólnie smakuje nam taki placek. Ciasto nadaje się do mrożenia.

Składniki ciasta:

400 g mąka pszenna (u mnie typ 550)
250 g masło, schłodzone
3 żółtka (białka do masy makowej)
100 g cukier puder
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszek do pieczenia, płaska
sól, szczypta

Masa makowa:

500 g mak suchy
400 g mleko gorące (około)
100 g masło miękkie
3 jajka + 3 białka (z ciasta)
50 g kasza manna
Olejek migdałowy
Bakalie pokrojone, w tym rodzynki namoczone w rumie i migdały sparzone, bez skórki
Rum z moczenia rodzynek
Cukier do smaku (3-4 łyżki cukier puder lub miód)
4 małe jabłka, starte

Przygotować ciasto:

Masło pokroić w mniejsze kawałki, dodać cukier, posiekać nożem, dodać żółtka, siekać całość.

Zagnieść szybko ciasto aż będzie jednolite i plastyczne. Gdyby nie chciało się zlepiać dodać 1 łyżkę zimnej wody lub 1 łyżkę śmietany 18 %.

Podzielić ciasto na dwie części (nierówne), zawinąć w folię spożywczą i na 60 minut włożyć je do lodówki lub na maksymalnie 30 minut do zamrażarki.

Upiec spód ciasta.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Do blaszki zetrzeć na grubych oczkach tarki tę nieco większą część ciasta, rozłożyć je równomiernie. Włożyć blaszkę do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut w temperaturze 180° C, do lekkiego zrumienienia.

Przygotować masę makową.

Mak zalać gorącym mlekiem, wymieszać. Masa ma być wilgotna, ale odciskanie płynu nie jest potrzebne.

Dodać miękkie masło, rozetrzeć je w maku. Dodać kaszę, wymieszać. Dodać żółtka, wymieszać. Dodać bakalie, wymieszać. Wlać rum z moczenia rodzynek. Dodać starte jabłka.

Ubić pianę z 6 białek, dodać ją do masy makowej, wymieszać powoli.

Upiec makowiec.

Na upieczony spód rozłożyć masę makową. Na górę zetrzeć drugą część ciasta (mniejszą), rozłożyć je równomiernie.

Włożyć do gorącego piekarnika. Piec 60 minut w temperaturze 180° C.

Po upieczeniu wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz