Kupiłam ser President w wiaderku. Następnego dnia po upieczeniu i schłodzeniu w lodówce serowa warstwa zrobiła się bardziej zwarta, zyskała na smaku. Jajka były małe, do ciasta dodałam więc o jedno żółtko więcej. Śmietana powoduje, że łatwiej łączą się wszystkie składniki, ciasto jest elastyczne. Ciasto bez śmietany, takie bardziej kruche, może być jednak lepsze. Śmietanka w masie serowej miała zastąpić masło. Piekłam w blaszce 25 x 36 cm.
Składniki na ciasto:
400 g mąki pszennej (u mnie typ 550)
200 g masła (schłodzone)
1 łyżka śmietany 18 %
100 g cukru pudru + waniliowy
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól, szczypta
Składniki masy serowej:
1 kg twarogu
¾ szklanki cukru (kryształ) + waniliowy
1 budyń śmietankowy (lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej)
200 ml śmietanki 30 %
aromat pomarańczowy
3 żółtka
piana ze wszystkich białek
Przygotowanie ciasta kruchego:
Posiekać nożem schłodzone masło, pokrojone na mniejsze kawałki + cukier + żółtka + śmietana + mąka z proszkiem do pieczenia i solą. Zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na dwie nierówne części, to będzie spód i góra ciasta. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 30-40 minut w zamrażarce.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 180-200° C.
Następnie większą część ciasta zetrzeć na dużych oczkach tarki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ugnieść palcami całą warstwę zalepiając ewentualne dziury, nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut.
Przygotować masę serową:
W dużej misce utrzeć żółtka i cukier. Dodać aromat pomarańczowy, śmietankę, budyń, ser. Dokładnie wymieszać. Na koniec ubić pianę ze wszystkich białek i powoli wmieszać ją do masy. Jeśli ciasto nie jest jeszcze upieczone, pianę przechować przez chwilę w lodówce.
Na upieczony spód wlać masę serową, wyrównać. Na górę zetrzeć drugą część ciasta.
Piec 60-70 minut w temperaturze 180° C. Upieczony sernik wystudzić, oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz