piątek, 14 lutego 2025

Ciasto czekoladowe

Ciasto wyszło bardzo puszyste, lekkie, ma delikatny smak czekolady. Można je dekorować dowolną polewą, cukrem pudrem itp., ale i bez tego jest słodkie.

Składniki

100 g gorzkiej czekolady, np. 85 %
80 g masła
125 ml mleka
2 jajka
150 g cukru
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1. Masło pokroić na mniejsze kawałki. Połamać czekoladę. Przełożyć wszystko do rondelka i roztopić na wolnym ogniu. Dolać mleko, gdy masa będzie gładka. Wymieszać. Zdjąć z palnika, przestudzić.

2. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać do niej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać.

3. Do masy jajecznej wlać przestudzony sos czekoladowy. Wymieszać.

4. Przelać ciasto do foremki o długości 30 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45 minut w temperaturze 175° C, do suchego patyczka.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz