To proste ciasto,
szybko się robi. Można je nieco zmodyfikować, opis znajduje się TUTAJ. Osobiście wolę właśnie tę zmodyfikowaną wersję.
Blaszkę o wymiarach 24
x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jabłka pokroić w
cząstki i ułożyć na dnie blaszki.
Owoce zalać ciastem.
Pamiętać, że ciasta nie będziemy mieli zbyt dużo i warstwa owoców nie powinna być zbyt gruba.
Ciasto wychodzi dość gęste. Można dołożyć jeszcze jedno jajko, jeśli są
wyjątkowo małe.
Ciasto:
5-6 jabłek
3 jajka
1 szklanka cukru (3/4
wystarczy)
1 szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
cukier puder do
posypania
jajka + cukier – utrzeć
+ mąka z proszkiem
(dodawać partiami) – delikatnie całość wymieszać
Pieczenie: 30-50 minut
/ 170-180°C. Czas pieczenia zależy od ilości i rodzaju owoców.
Po wystudzeniu ciasto
oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto rosło bardzo
ładnie, równo się rumieniło. Po 30 minutach było jeszcze surowe. W sumie
piekłam je 45 minut, ale też warstwa jabłek była spora, a same owoce twarde i
mało soczyste. Uważam, że owoce lepiej dodać do ciasta lub położyć je na cieście. Piec nawet 50 minut, a duże blaszki jeszcze dłużej. Należy sprawdzać patyczkiem, który musi być suchy. Ciasto jest zdecydowanie zbyt słodkie, cukru użyć maksymalnie 3/4 szklanki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz