sobota, 1 marca 2014

Biszkopt z jabłkami

To proste ciasto, szybko się robi. Można je nieco zmodyfikować, opis znajduje się TUTAJ. Osobiście wolę właśnie tę zmodyfikowaną wersję.  




Blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jabłka pokroić w cząstki i ułożyć na dnie blaszki.
Owoce zalać ciastem.
Pamiętać, że ciasta nie będziemy mieli zbyt dużo i warstwa owoców nie powinna być zbyt gruba. Ciasto wychodzi dość gęste. Można dołożyć jeszcze jedno jajko, jeśli są wyjątkowo małe.

Ciasto:
5-6 jabłek
3 jajka
1 szklanka cukru (3/4 wystarczy)
1 szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania

jajka + cukier – utrzeć
+ mąka z proszkiem (dodawać partiami) – delikatnie całość wymieszać
Pieczenie: 30-50 minut / 170-180°C. Czas pieczenia zależy od ilości i rodzaju owoców.
Po wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Ciasto rosło bardzo ładnie, równo się rumieniło. Po 30 minutach było jeszcze surowe. W sumie piekłam je 45 minut, ale też warstwa jabłek była spora, a same owoce twarde i mało soczyste. Uważam, że owoce lepiej dodać do ciasta lub położyć je na cieście. Piec nawet 50 minut, a duże blaszki jeszcze dłużej. Należy sprawdzać patyczkiem, który musi być suchy. Ciasto jest zdecydowanie zbyt słodkie, cukru użyć maksymalnie 3/4 szklanki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz