sobota, 1 marca 2014

Buraczki słodko - kwaśne

Tak przyrządzone buraki są bardzo smaczne. To idealny dodatek do drugiego dania. Po przełożeniu do słoików można je przechowywać w lodówce przez tydzień, pasteryzacja wydłuża trwałość. Wolę buraki średniej wielkości, mniejsze jest ryzyko, że będą łykowate. Ale najczęściej kupuję takie, jakie akurat są w sklepie. Byle były zdrowe, bez pleśni i innych uszkodzeń. 

Potrzebne:
8 większych buraków czerwonych
1 płaska łyżeczka drobnej soli morskiej 
1-2 łyżki cukru
2 łyżki octu
1 łyżka kminku

Buraki obmyć z ziemi. 
Zalać je w garnku zimną wodą i gotować 40 minut (od nastawienia). 
Po tym czasie odlać wodę, buraki wystudzić.
Następnie obrać je ze skórki, zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Dodać pozostałe składniki, których ilość dobieramy według własnych upodobań smakowych.
Wymieszać wszystko. 
Podawać do obiadu lub przełożyć do słoików. 
Z podanej ilości otrzymamy 2 słoiki o pojemności około 700 ml i jeszcze trochę w małej miseczce.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz