Użyłam
trochę za dużo mąki i w poniższym przepisie podaję już ilość właściwą. Dwie
szklanki to będzie dosyć, ciasto powinno być bardziej puszyste. Mus zrobiłam z 3
pomarańczy (bez skórek), 2 jabłek i kawałka korzenia imbiru. Przesmażyłam je z
cukrem, oddzielnie smażyłam skórki. Można to zrobić wcześniej i
przechowywać w lodówce. Zużyłam nieco ponad połowę musu. Zamiast własnoręcznie
zrobionego musu można użyć kupny dżem czy powidła (3/4 średniej wielkości słoika). Ciasto można również przełożyć dowolną masą.
Składniki:
125 g masła miękkiego
¾ szklanki cukru
4 jajka
około 260 g musu
pomarańczowego
2 szklanki mąki (maksymalnie
12 łyżek)
szczypta soli
12 łyżek mleka (w razie
potrzeby nieco więcej)
1 łyżeczka sody (rozpuścić
w mleku)
½ łyżeczki proszku
(dodać do mąki)
2 łyżki kakao (czubate)
opcjonalnie bakalie
(dowolne)
Polewa
czekoladowa:
1/3 kostki masła + 4
łyżki cukru + 2 łyżki mleka + 1 łyżka czubata kakao – wymieszać i podgrzewać do
połączenia składników i całkowitego rozpuszczenia cukru.
Wykonanie:
Masło + cukier – utrzeć;
+ mus pomarańczowy + pozostałe składniki.
Wylać do formy
wyłożonej papierem (blaszka, keksówka).
Pieczenie: 40 minut /
220°C.
Następnie ciasto pokryć
polewą czekoladową. Ciasto może być ciepłe. Schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz