Tak naprawdę nie wiem czy to pierogi, czy raczej paszteciki. Dlatego podaję je i w tym miejscu. A może to po prostu drożdżowe bułeczki w kształcie pierogów?
Potrzebne:
50 g drożdży świeżych
2 łyżeczki cukru do drożdży
150 ml mleka
500 g mąki pszennej
2 jajka + 1 do smarowania
sól, szczypta
100 g masła stopionego
Do pokruszonych drożdży dodać cukier, wlać część mleka. Rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Potrzebne:
50 g drożdży świeżych
2 łyżeczki cukru do drożdży
150 ml mleka
500 g mąki pszennej
2 jajka + 1 do smarowania
sól, szczypta
100 g masła stopionego
Do pokruszonych drożdży dodać cukier, wlać część mleka. Rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Następnie wlać zaczyn do mąki, wbić jajka, wsypać szczyptę soli, wlać resztę mleka. Na koniec dodać chłodne, stopione masło.
Zagnieść, wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od ręki.
Odstawić do wyrastania na około 15-30 minut. Ciasto ma podwoić objętość. Nie należy przedłużać tego etapu, ponieważ zanim zapełnimy blachę pierożki jeszcze urosną i w piecu będą się otwierać.
Partiami wałkować ciasto, wykrawać krążki (będą dość grube).
Nakładać farsz. Skleić, posmarować powierzchnię rozbełtanym jajkiem.
Upiec w piekarniku - 170 stopni, do zrumienienia.
Polecam, są świetne po upieczeniu i dobrze się odgrzewają. Pyszne z mięsem, posypane kminkiem, a także z owocami lub domową konfiturą. Jeśli mają być na słodko, można do ciasta dodać trochę cukru.
Polecam, są świetne po upieczeniu i dobrze się odgrzewają. Pyszne z mięsem, posypane kminkiem, a także z owocami lub domową konfiturą. Jeśli mają być na słodko, można do ciasta dodać trochę cukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz