Z podanych proporcji wychodzi około 20 sztuk. Ciasto da się bardzo cienko wałkować, nie pęka podczas gotowania. Jednak grubsze krążki można ponaciągać tu i tam, nakładać więcej farszu, pierogi będą dzięki temu nieco większe.
Potrzebne:
Potrzebne:
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki wody gorącej
2-3 łyżki oleju
Do mąki wlewać partiami gorącą wodę i siekać to nożem.
Dodać olej – posiekać i zagnieść dokładnie, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Odstawić ciasto na 20-30 minut pod przykryciem (ja zazwyczaj o tym etapie zapominam i od razu biorę się do dalszej pracy).
Po tym czasie wałkować niezbyt cienko, wykrawać krążki.
Na każdy krążek nakładać łyżeczkę farszu, sklejać.
Wkładać większymi partiami do lekko gotującej się wody (osolonej, z dodatkiem oleju). Pierogi będą gotowe po 3-4 minutach, gdy wypłyną na powierzchnię i kilka razy się obrócą.
Ugotowaną porcję od razu wrzucić na krótko do miski / garnka z zimną wodą (hartowanie). Dzięki temu pierogi nie będą się sklejały. Albo od razu wykładać na talerz.
Do farszu mięsnego można dodać dużo tymianku (świeży i suszony). To bardzo łatwe do wykonania pierogi.
Do farszu mięsnego można dodać dużo tymianku (świeży i suszony). To bardzo łatwe do wykonania pierogi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz