sobota, 1 marca 2014

Pierogi pszenne

Z podanych proporcji wychodzi około 20 sztuk. Ciasto da się bardzo cienko wałkować, nie pęka podczas gotowania. Jednak grubsze krążki można ponaciągać tu i tam,  nakładać więcej farszu, pierogi będą dzięki temu nieco większe. 

Potrzebne:

1 szklanka mąki pszennej 
1/3 szklanki wody gorącej 
2-3 łyżki oleju

Do mąki wlewać partiami gorącą wodę i siekać to nożem. 
Dodać olej – posiekać i zagnieść dokładnie, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Odstawić ciasto na 20-30 minut pod przykryciem (ja zazwyczaj o tym etapie zapominam i od razu biorę się do dalszej pracy).
Po tym czasie wałkować niezbyt cienko, wykrawać krążki. 
Na każdy krążek nakładać łyżeczkę farszu, sklejać.
Wkładać większymi partiami do lekko gotującej się wody (osolonej, z dodatkiem oleju). Pierogi będą gotowe po 3-4 minutach, gdy wypłyną na powierzchnię i kilka razy się obrócą. 
Ugotowaną porcję od razu wrzucić na krótko do miski / garnka z zimną wodą (hartowanie). Dzięki temu pierogi nie będą się sklejały.  Albo od razu wykładać na talerz.

Do farszu mięsnego można dodać dużo tymianku (świeży i suszony). To bardzo łatwe do wykonania pierogi.


Tu ciasto wałkowałam cieniutko,
pierogi są niemal przezroczyste.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz