niedziela, 2 marca 2014

Wędlina drobiowa z piersi kurczaka (szynkowar)

Wyśmienita wędlina, a to zaledwie kurczak ze sklepu. Mięso kurczaka z wolnego wybiegu może być twardsze, choć podobno zdrowsze.

Składniki:
1300 g piersi z kurczaka (za dużo było)
20 g peklosoli
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka żelatyny (suchej)
pieprz czarny, mielony

Mięso pociąć w kostkę 3x3 cm. Posypać peklosolą, dobrze wymieszać nacierając kawałki. Miskę przykryć folią spożywczą, odstawić na dobę do lodówki.
Następnego dnia mięso posypać suchą żelatyną. Podczas mieszania do mięsa dolać trochę wody (około 50 ml), żeby całość była bardziej kleista.
Przełożyć do woreczka, który z kolei wkładamy do szynkowaru. Część mięsa może się nie zmieścić do szynkowaru. Można je zawinąć ściśle w folię spożywczą, związać końce i tak sparzyć lub po prostu bierzemy mięsa 100 g mniej. 
Szynkowar wstawić do garnka z wodą, założyć termometr.
Od momentu osiągnięcia temperatury 80°C podgrzewać jeszcze 1,5 godziny.
Po tym czasie schłodzić szynkowar jak najszybciej.
Później wstawić na kilka godzin do lodówki. Etap schładzania jest bardzo ważny ze względu na bezpieczeństwo zdrowotne produktu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz