Czy arbuz, buraki, czosnek obniżają ciśnienie krwi?
Jedzenie arbuza nie ma znaczenia, to głównie woda. Natomiast buraki i czosnek rzeczywiście powodują spadek ciśnienia krwi. Jedząc odpowiednie produkty odnotowano spadek o 10% ryzyka zawału i udaru. Zamiast buraków i czosnku można jeść na przykład rukolę, szpinak, cebulę, też dymkę. Ogólnie – warzywa bogate w azotany. Chodzi o to, by wydzielił się tlenek azotu, on powoduje spadek ciśnienia. Podobnie działa na nas słońce.
Poparzenia
Źródła oparzeń: gorąca para, woda, olej – pierwsza pomoc identyczna.
Postępujemy według poniższej procedury:
Postępujemy według poniższej procedury:
Należy przetransportować chorego w bezpieczne miejsce.
Usunąć ubrania, biżuterię.
Schładzać pod bieżącą wodą minimum 10 minut, ale nie schładzać lodem, ani niczym nie smarować.
Na koniec owinąć ranę delikatnie folią spożywczą, woreczkiem plastikowym – rana nie wysycha, nie brudzi się.
Gdy rana jest większa niż dłoń dorosłej osoby, należy jechać do szpitala.
Źródło: Telewizja BBC earth
Źródło: Telewizja BBC earth
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz