środa, 6 maja 2015

Cztery, pięć, jeden, dwa - reszta jest na pewno zła

Ten wierszyk warto zapamiętać, powstał w środowisku naukowców. 4-5-1-2 to symbole recyklingu, kody dla nas bezpieczne. Reszta stanowi zagrożenie. Szczególnie unikać na produktach, na opakowaniach oznaczeń 3,6,7. O bisfenolu A (kod 7) już pisałam, trzeba jeszcze wymienić ftalany. Bisfenol A występuje przede wszystkim w twardym plastiku, ftalany w plastiku miękkim. Już na etapie produkcji kontakt z plastikowymi elementami urządzeń (rury) powoduje, że do żywności dostaje się trująca chemia. Oba związki powodują zaburzenia w gospodarce hormonalnej i nie są dla nas obojętne. Ich skutkiem są alergie, astma, zaburzenia zachowania, na przykład ADHD i autyzm. 

Uważa się, że występujące w środowisku szkodliwe czynniki są odpowiedzialne za te wszystkie problemy, szczególnie jeśli mamy do czynienia z wczesną ekspozycją na środki chemiczne (płód, małe dzieci). Ten wczesny kontakt jest istotniejszy od dawki. Nasz genom jest jak partytura. Wszelkie dopisane ołówkiem uwagi mogą być uwzględnione przez odtwórców i zagrane z uwzględnieniem tych zmian. Zmiany mogą być także zignorowane lub usunięte. Środowisko również wprowadza zmiany w naszym genomie, ale być może są one nieodwracalne, nie da się ich usunąć. Dlatego musimy uważać, musimy być świadomi zagrożeń. Weźmy papierowe opakowania, choćby mleka, soków owocowych – występują w nich trujące dichlorofenole. I tak się zastanawiam na szybko, gdzie mogę kupić mleko w szklanych opakowaniach? Chyba nigdzie. Wydawało się, że opakowania typu PET są bezpieczne. Okazuje się, że nie. Co nam pozostaje? Powiedziałabym, że zrezygnować z kupowania wody mineralnej i wrócić do gotowania kompocików i owocowych herbatek, z prawdziwych owoców lub ich skórek.

Większość związków chemicznych występujących w produktach nie została przebadana. Politycy przedkładają interes ekonomiczny nad nasze zdrowie i dlatego brak jest choćby podstawowej informacji, a produkty szkodliwe nie są wycofywane z rynku. Co możemy zrobić? Wyrzucić patelnie i garnki z nieprzywierającymi powłokami, w nich szkodliwe opóźniacze palenia. Uważać na parabeny w kosmetykach. Postarać się, by wokół było mniej plastiku. Ogólnie stawiajmy na opakowania z naturalnych materiałów, na organiczną, nieprzetworzoną żywność, z upraw lokalnych. 



Źródło: Jeden z filmów popularnonaukowych nadawanych przez BBC earth lub na Planete+. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz