Są wyśmienite, maślany smak jest bardzo wyraźny. W razie problemów ze spoistością ciasta wystarczy dodać odrobinę masła lub łyżkę śmietany. Od razu robi się gładkie, daje się wałkować i wykrawać foremkami. Trochę za bardzo je przypiekłam, ale nikomu to nie przeszkadzało.
Składniki:
3 jajka ugotowane na twardo, potrzebne tylko żółtka
2 żółtka surowe - jedno do ciasta, drugie do smarowania (lub całe jajka)
250 g masła
250 g cukru
2 cukry wanilinowe
500 g mąki
2 łyżki mleka skondensowanego (do smarowania)
1 opakowanie skórki pomarańczowej kandyzowanej (opcjonalnie)
Ugotowane żółtka przetrzeć przez sito + masło – utrzeć,
+ 1 surowe żółtko (lub całe jajko) + cukier + cukier waniliowy – utrzeć,
+ skórka + mąka – zagnieść.
Odstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Następnie rozwałkować na 4-5 mm. Blat podsypać mąką. Wycinać foremkami, smarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.
Piec z termoobiegiem w 170°C około 12 minut, na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz