sobota, 1 marca 2014

Kurczak z jabłkami duszony w cydrze

Potrzebne:
1 kurczak 
4 większe jabłka 
boczek wędzony 
3 cebule
cydr – u mnie Lubelski na miodzie
cukier biały lub brązowy do przesmażenia jabłek, opcjonalnie miód
sól, pieprz ziołowy
masło i olej do smażenia
większy garnek, np. żeliwny lub wolnowar

Kurczaka podzielić na mniejsze porcje. Posypać solą i pieprzem. Obsmażyć na oleju lub na maśle.
Cebulę pokroić w dowolny sposób, np. w krążki i jeszcze przekroić je na pół.
Boczek pokroić w mniejsze kawałki, np. w kostkę.
Jabłka pokroić w cząstki, wykroić gniazda nasienne.
W garnku na maśle przesmażyć cebulę, pod koniec dodać boczek. 
Następnie wrzucić jabłka. Dosypać cukier wg uznania. Dolać trochę cydru. 
(Tylko tyle, żeby składniki nie przywarły do dna naczynia.) 
Dusić wszystko. Po chwili dodać kurczaka. Znów dolać cydru wg uznania.
Całość dusić odkryte. Po dziesięciu minutach wyparuje alkohol. 
Następnie przykryć i dusić w sumie około 1 godziny.
Podawać z chlebem, z bułkami. 
Mięso nie musi być obsmażone. Można danie zapiec w piekarniku lub dusić w wolnowarze. 

Inna wersja:  
Żeberka (takie ze sporą ilością mięsa), cebula, czosnek, mieszanka mielonych przypraw (pieprz czarny, pierz ziołowy, ziele angielskie), cydr do podlania mięsa.
Mięso posypać solą i mieszanką przypraw (własnej roboty), obsmażyć na oleju.
Cebulę pokroić, np. w grubsze talarki, czosnek zmiażdżyć. Dodać do mięsa. Podlać cydrem, można polać mięso (wg uznania). Dusić pod przykryciem lub wstawić do piekarnika. 
Żeberka były wyśmienite. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz