sobota, 1 marca 2014

Majonez domowy

Najlepiej robić majonez w trochę wyższym słoiku (po średniej wielkości miodzie). Ważne, by zmieściła się w otworze długa końcówka blendera.

Składniki:

1 jajko
200 ml oleju
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki musztardy np. Sarepskiej
1/3 łyżeczki kurkumy (dla koloru)
Do tego (opcjonalnie): pieprz, papryka czerwona, inne zioła, nawet czosnek. 

Zielony majonez uzyskamy dodając gęsty sok z utartego w makutrze szpinaku. Szpinak po utarciu należy przecisnąć przez tarkę / sitko. Widziałam to w telewizji i przypuszczam, że to, co zostało, należy jeszcze inaczej wykorzystać, bo szkoda wyrzucić. Szpinakiem zabarwimy też ciasto na pierogi, będą zielone.

Do słoika dajemy:
1 całe jajko + pozostałe składniki. Nie mieszamy.
Końcówkę blendera zanurzamy całkowicie w słoiku, niech dotyka dna.
Włączyć blender i kilka sekund odczekać, aż dolna część masy uzyska kolor i konsystencję gęstego majonezu. Następnie poruszać końcówką w górę i w dół, żeby wszędzie składniki się połączyły. Trwa to tylko chwilę. Taki majonez jest zdecydowanie lepszy niż kupny. Wiemy, co jemy. I możemy sobie codziennie zrobić świeży. Smak najlepiej komponować według własnych upodobań.


Majonez tym razem ma delikatny kolor chili.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz