sobota, 1 marca 2014

Sos z suszonych grzybków

Sos idealnie pasuje do makaronu, do klusek śląskich i innych, do pierogów i krokietów.

Potrzebne:
40 g suszonych borowików
½ cebuli pokrojonej w kosteczkę
½ kostki rosołowej lub przyprawa typu vegeta
2-3 łyżki masła
½ -1 szklanki gorącej wody lub opcjonalnie woda z moczenia grzybków
sól, pieprz
śmietana, jogurt do zabielania + trochę mąki (opcjonalnie)

Wykonanie:
Grzyby zalać ciepłą wodą na 15 minut (lub najlepiej na całą noc).
Odcedzić, wypłukać, pokroić. Wodę z moczenia zostawić.
Pokrojone grzybki smażyć na maśle, po jakimś czasie dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć chwilę razem.
Kostkę rosołową rozpuścić w wodzie z moczenia grzybków, wlać do rondelka. Dusić. Na koniec doprawić pieprzem, solą i zabielić śmietaną. Można do śmietany dodać odrobinę mąki.

Grzybki moczone całą noc są miękkie i nie wymagają długiego duszenia. Cebulę wystarczy zeszklić. Sosu nie miksujemy, bowiem niekorzystnie zmieni smak i wygląd.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz