sobota, 1 marca 2014

Sos śmietankowy z makaronem

Widziałam ten sos robiony ze świeżych grzybków, na bazie przesmażonego boczku pokrojonego w kostkę. Z pieczarek sos też wyszedł pyszny. Do tego domowy makaron razowy i zupa imbirowa z pomidorami. Zioła dały bardzo intensywny smak, ich zestaw komponujemy dowolnie.

Składniki:

1 cebula, duża
250 g pieczarek
1 śmietanka 30% duża
olej rzepakowy do smażenia
Do smaku: pieprz czarny, oregano, zioła prowansalskie, wędzona papryka czerwona (słodka), kmin rzymski, kminek, lubczyk, natka pietruszki, koperek, szczypiorek.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju.
Dodać pokrojone w plastry pieczarki, przesmażyć.
Na koniec wlać całą śmietankę. Lekko podgrzewać.
Dodać zioła.
Zredukować trochę ilość płynu.
Połączyć makaron z sosem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz